Fotografie de Dylan Gillis pe Unsplash.com
Era contemporană este caracterizată, din punct de vedere al pieței muncii, de o evoluție rapidă datorită introducerii tehnologiilor de ultimă generație. În acest context, fiecare individ trebuie să își maximizeze potențialul de carieră pentru a rămâne competitiv în domeniu, într-un mod care oferă rezultate pozitive, un exemplu în acest sens fiind dezvoltarea profesională. Prin parcurgerea unor cursuri de specializare se pot dobândi cunoștințe și abilități suplimentare care oferă posibilitatea atingerii rapide a obiectivelor profesionale prin adaptarea la cerințele în continuă schimbare pe piața muncii.
Adaptabilitatea la schimbările prezentului este o caracteristică ce nu trebuie să lipsească din portofoliul niciunui lucrător, deoarece inovația și schimbarea sunt elemente la ordinea zilei. Atingerea obiectivelor individuale și organizaționale de către angajații din aproape toate domeniile muncii este un demers ce poate fi obținut prin acumularea de competențe și cunoștințe de la profesioniști care împărtășesc din expertiza lor, prin intermediul cursurilor de inițiere, specializare și perfecționare.
Articolul următor oferă cunoștințe utile celor care vor să profite la maximum de potențialul lor, în vederea evoluției carierei. Aceste persoane vor afla ce înseamnă dezvoltarea profesională, care sunt obiectivele ce pot fi urmărite în acest sens și de ce este importantă luarea în calcul a cursurilor în vederea atingerii acestor obiective. În plus, se va descoperi de ce este benefică participarea la lecții de dezvoltare profesională, ce metode pot fi aplicate și cum se realizează un plan care să ofere rezultatele așteptate.
1. Dezvoltarea profesională - informații generale
Fotografie de charlesdeluvio pe Unsplash.com
Până de curând, majoritatea persoanelor care au dobândit o calificare în urma trecerii prin ciclurile de învățământ obligatorii și opționale practicau meseria învățată pe tot parcursul vieții. Practica a devenit din ce în ce mai puțin întâlnită, pentru că piața muncii se află într-o continuă schimbare, numeroase meserii dispărând, locul lor fiind luat de ocupații noi.
Având în vedere aceste elemente se poate trage concluzia că, pentru obținerea succesului ocupațional, este necesară trecerea printr-o activitate de dezvoltare profesională și personală continuă în vederea dobândirii elementelor de adaptabilitate, pentru a se putea face față schimbărilor care se produc din ce în ce mai des.
1.1. Definiția expresiei ”dezvoltare profesională”
Dezvoltarea profesională este un concept vast, de o mare complexitate, ce poate fi înțeles ca acel proces continuu și deliberat, prin intermediul căruia o persoană aflată în câmpul muncii dorește să-și îmbunătățească abilitățile, aptitudinile și cunoștințele în vederea obținerii succesului în meserie sau în altă ocupație spre care se dorește tranziția.
Dezvoltarea profesională poate fi realizată prin participarea la diverse cursuri de formare, programe de mentorat, seminarii sau experiențe de lucru, prin care indivizii își pot îmbunătăți performanța la actualul loc de muncă sau în cariera profesională generală. Din această definiție se poate extrage scopul de bază al dezvoltării profesionale, și anume posibilitatea atingerii potențialului maxim.
1.2. Obiective de dezvoltare profesională
Obiectivele dezvoltării profesionale sunt extrem de variate, acestea putând fi diferite de la o persoană la alta, în funcție de nevoile individuale ale acesteia sau de contextul profesional specific prezent. Printre cele mai importante aspecte ce trebuie să fie menționate sunt:
- Avansarea în carieră. Mulți dintre profesioniști, indiferent de domeniul în care lucrează, au ca scop principal ocuparea unei funcții superioare în cadrul organizației în care activează. O metodă ideală, ce poate fi aplicată cu ușurință, este participarea la cursuri de specializare, prin intermediul cărora pot fi îmbunătățite competențele existente sau pot fi dobândite unele noi, care să contribuie la avansul pe scara ierarhică. Printre specializările cele mai utile în acest sens se numără cele de comunicare și de leadership.
- Îmbunătățirea competențelor și abilităților. Excelarea într-un domeniu de activitate poate fi satisfăcătoare, atât din punct de vedere financiar, cât și din punct de vedere personal. Cursurile de specializare și de perfecționare pot reprezenta elemente ajutătoare cu rol pozitiv în această privință.
- Adaptarea la schimbările din domeniul de activitate. Multe dintre ocupațiile din prezent se află într-o perioadă de tranziție datorită introducerii tehnologiilor moderne. Vechile cunoștințe și abilități nu mai corespund, fiind necesare specializări pentru a se putea face față noilor condiții în care se desfășoară o anumită activitate. Piața muncii este una dinamică în acest moment, mulți lucrători fiind în căutarea unei ocupații care să-i satisfacă din punct de vedere material și profesional. În multe cazuri, practicarea unei meserii depinde de existența unei diplome care să ateste trecerea printr-un curs, folositoare fiind și cunoștințele dobândite prin parcurgerea lui.
2. Plan de dezvoltare profesională - rolul cursurilor de inițializare, specializare și perfecționare
Piața muncii este una extrem de competitivă, cu cerințe maxime, care se schimbă rapid. Mulți lucrători se confruntă cu provocări de o complexitate tot mai mare în vederea atingerii progresului în carieră.
Dezvoltarea și îmbunătățirea continuă a competențelor sunt obligatorii pentru a ajunge la succes, în acest context cursurile de inițializare, specializare și perfecționare jucând un rol esențial.
2.1. Beneficiile dezvoltării profesionale
Participarea la cursurile de dezvoltare profesională este benefică oricărui angajat, indiferent de domeniul în care activează sau de nivelul la care se află. Fie că este vorba despre simpli lucrători, fie despre manageri, parcurgerea unor cursuri actuale este de real ajutor, pentru că beneficiile sunt numeroase și importante:
- Creșterea competitivității pe piața muncii. Prin parcurgerea unor cursuri de specializare, lucrătorii pot deveni atractivi pe piața muncii, putând obține astfel un loc de muncă bine plătit și satisfăcător din toate punctele de vedere. În cadrul procesului de recrutare și selecție, se ține cont de trecerea prin astfel de cursuri, deoarece acestea aduc competențe și abilități noi care sunt din ce în ce mai relevante în prezent.
- Actualizarea deprinderilor în concordanță cu tehnologiile moderne și cu tendințele apărute. Lumea se află într-o schimbare continuă, în special în ceea ce privește tehnologiile folosite în diverse domenii ale muncii. Persoanele care nu sunt la curent cu aceste elemente nu vor reuși să facă față cerințelor și vor ajunge în situația de a-și pierde locul de muncă, pentru că nu au acele abilități necesare pentru a-și desfășura activitatea în condițiile actuale.
- Avansarea în carieră. Persoanele care trec prin cursuri de inițiere, specializare și perfecționare au șanse mari de a dobândi responsabilități și atribuții noi în cadrul organizațiilor în care își desfășoară activitatea. O promovare de acest tip vine în majoritatea cazurilor cu o răsplată financiară apreciabilă, cu îmbunătățirea condițiilor de lucru și cu respectul obținut în fața colegilor de muncă.
- Creșterea încrederii în forțele proprii. Parcurgerea cursurilor de calificare oferă oportunități de dezvoltare profesională care contribuie la mulțumirea personală legată de activitatea efectuată în mod zilnic. Acest element duce în cele mai multe cazuri la o implicare și un angajament sporit la locul de muncă.
- Extinderea rețelei de contacte. Prin parcurgerea cursurilor de specializare se poate interacționa cu alți cursanți sau cu persoanele care susțin cursul, elemente care ajută la stabilirea de relații profesionale noi și la extinderea relațiilor de cunoștințe, elemente benefice pentru succesul profesional.
2.2. Metode utilizate pentru dezvoltarea profesională
Dezvoltarea profesională este un demers de o mare complexitate datorită numeroaselor metode ce pot fi aplicate pentru a obține specializări și calificări noi. Dintre opțiunile existente se poate alege cea mai potrivită în funcție de specificul individului, de domeniul de muncă și de oportunitățile existente. Printre cele mai comune metode utilizate în cadrul dezvoltării profesionale se numără:
- Cursurile și programele de formare sunt cele mai des întâlnite variante. Acestea pot fi făcute fizic sau hibrid și prin intermediul lor pot fi obținute cunoștințe utile. Alte variante din această categorie sunt seminariile, programele de instruire structurate și workshop-urile.
- Mentoratul și coachingul sunt activități prin intermediul cărora persoanele interesate pot beneficia de ghidare și sfaturi din partea unor persoane cu expertiză maximă într-un anumit domeniu de activitate.
- Auto-studiul și autoformarea sunt elemente din ce în ce mai des folosite de diverși lucrători. Aceștia au la dispoziție o diversitate de resurse, cum ar fi cărți, manuale, articole, prin care își pot dezvolta cunoștințele și abilitățile în mod independent. Metodele sunt avantajoase deoarece sunt flexibile, putându-se adapta la programul fiecăruia.
- Participarea la conferințe și alte evenimente profesionale, cum ar fi târgurile de carieră, oferă oportunități pentru alegerea unor direcții de dezvoltare profesională, precum și posibilitatea de a învăța de la experții din domeniu.
- Proiectele și activitățile practice contribuie la deprinderea unor abilități valoroase, care pot fi puse în valoare la locul de muncă.
2.3. Realizarea unui plan pentru dezvoltare profesională
Cele mai bune rezultate în privința dezvoltării profesionale pot fi atinse atunci când persoana în cauză realizează un plan în mai multe etape, care este benefic pentru avansarea și succesul în carieră pe termen lung. Un astfel de plan trebuie să fie personalizat în funcție de fiecare caz în parte, însă există câțiva pași recomandați în vederea atingerii obiectivelor. Un exemplu viabil cuprinde următoarele etape:
- Primul pas este cel al identificării obiectivelor ce se realizează în urma unei autoevaluări sincere cu privire la interesele profesionale, la cunoștințele, abilitățile deținute și la cele dorite. Este utilă identificarea punctelor tari, dar și a zonelor în care sunt necesare îmbunătățiri, obiectivele stabilite fiind în funcție de acestea.
- Al doilea pas este cel al stabilirii priorităților și a direcției ce se dorește a fi urmărită. În acest fel, resursele și eforturile pot fi concentrate eficient, rezultatele fiind unele pe măsură.
- Al treilea pas este cel al opțiunii cu privire la modalitatea de dezvoltare profesională. Se va alege metoda cea mai potrivită în concordanță cu obiectivele și preferințele profesionale.
- Al patrulea pas este cel al implementării propriu-zise a planului. Chiar dacă este necesar un efort suplimentar și uneori greu de făcut, rezultatele de la final vor merita cu prisosință, recompensele venind cu siguranță.
- Ultimul pas este cel al evaluării demersului și ajustării planului în cazul în care sunt observate probleme.
3. Sfaturi și recomandări pentru dezvoltarea profesională și managementul carierei
Dezvoltarea profesională și managementul carierei trebuie să devină preocupări continue pentru orice lucrător. Există o credință greșită că aceste elemente trebuie să fie avute în vedere doar de către anumite categorii de persoane, în special cele aflate în vârful ierarhiei organizațiilor în care își desfășoară activitatea. În realitate, orice persoană poate beneficia de trecerea prin dezvoltarea profesională, majoritatea specialiștilor fiind de acord că aceasta este cea mai bună modalitate de îmbunătățire a nivelului de trai din punct de vedere financiar.
Aceeași specialiști în domeniul resurselor umane oferă câteva sfaturi ce pot fi luate în considerare în vederea unui management corespunzător al carierei:
- Dezvoltarea profesională trebuie să înceapă cu o cunoaștere de sine. Autocunoașterea și autoreflexia permit identificarea obiectivelor profesionale în funcție de punctele forte, interese și valori.
- Obiectivele stabilite trebuie să fie clare și realizabile. Mai utilă din acest punct de vedere este parcurgerea unor pași mărunți decât saltul exponențial, greu de atins.
- Dezvoltarea profesională trebuie să se bazeze pe un plan întocmit conform recomandărilor.
- Cheia succesului în lumea profesională în continuă schimbare este dezvoltarea permanentă.
- Oportunitățile de progres în carieră trebuie să fie avute în vedere întotdeauna, atitudinea proactivă fiind benefică în acest caz. Chiar dacă este necesară ieșirea din zona de confort și trecerea prin provocări noi, rezultatele potențiale majore fac ca acest efort să merite.
- Persoanele de succes sunt cele care mențin un echilibru stabil între viața profesională și cea personală. Cele două ipostaze trebuie să se completeze una pe alta pentru atingerea bunăstării generale.
- Perseverența și determinarea sunt calități în ceea ce privește dezvoltarea profesională. Urmărirea continuă a obiectivelor, indiferent de obstacole, oferă șanse maxime pentru un management al carierei corespunzător.
În concluzie, dezvoltarea profesională trebuie să devină un obiectiv urmărit de orice persoană care vrea să obțină succes pe piața muncii și să reușească să se adapteze într-o lume aflată în continuă schimbare.
Publicat: 3 April 2024 3:30 pm